מה הגורמים להופעת נדודי שינה בתחילת הריון?
כאמור, נדודי שינה בתחילת הריון היא תופעה שכיחה. בין אם אלה קשיים בהירדמות, יקיצה במהלך הלילה, יקיצה בשעה מוקדמת מדי בבוקר או תחושה כללית של שינה לא איכותית. הפרעות השינה בשליש הראשון של ההריון נובעות לרוב מתחושת השינוי המשמעותי הקרב. כבר בשלב זה של ההריון הגוף חווה שינויים והשגרה משתנה: בדיקות רבות שנכנסו לסדר היום, נטילת ויטמינים ותוספי מזון חדשים המותאמים לאם ולעובר, בחילות שהופכות לשגרה חדשה…שלא לדבר על ביטול ההזדמנות ליהנות מאלכוהול, קפה או סושי.
לכך מתלווים תחושת חוסר יציבות וחששות מבריאות ההיריון ובכלל, העתיד לבוא. כל אלה מייצרים אי נוחות, מעכירים את השלווה, מקשים על ההירדמות ופוגעים באיכות ורציפות השינה.
איך אפשר להקל על נדודי שינה בתחילת הריון?
על נדודי השינה בתחילת ההריון ניתן להקל בשתי דרכים עיקריות וטבעיות שאינן מהוות סכנה לך או לעובר שגדל לו ברחם:
- לשתף בת משפחה או חברה קרובה: לכל אחת יש את החברה הטובה, האחות, האמא או בת הדודה עליה היא סומכת ובה היא בוטחת. שיתוף החברה הקרובה בהריון תאפשר לך להפחית מעט מנטל המחשבות ולהקל על תחושת המתח. יתרה מכך, חברה או בת משפחה שכבר התנסתה בהריון תוכל לייעץ ולהרגיע את החששות.
- נשימה : ניתן לתרגל נשימה מודעת לפני השינה. ע"י שאיפה עמוקה ואיטית של האוויר דרך האף פנימה אל תוך הריאות והוצאת האוויר החוצה בנשיפה איטית מהפה מספר פעמים, ניתן להפחית את תחושת המתח ולייצר תחושת שלווה ע"י הזרמת החמצן למוח.
במהלך ההריון, נשים רבות מתמודדות עם תופעות שונות המשפיעות על איכות השינה שלהן. נדודי שינה בהריון הם תופעה נפוצה מאוד, שיכולה להתחיל כבר בשלבים המוקדמים של ההריון ולהמשיך לאורך כל התקופה. נדודי שינה בתחילת הריון יכולים לנבוע משינויים הורמונליים, לחץ רגשי והתרגשות מהשינויים העתידיים.
אחת הדרכים להקל על בעיות שינה בהריון היא למצוא תנוחות שינה נוחות שמתאימות לגוף המשתנה. תנוחות שינה בהריון, כמו שכיבה על הצד עם כרית בין הברכיים, יכולות להקל על הלחץ על הגב התחתון ולשפר את זרימת הדם. חשוב לשים לב שהשכיבה על הגב עשויה להיות פחות מומלצת בשלבים מתקדמים יותר של ההריון, מכיוון שהיא עלולה לגרום ללחץ על כלי הדם הגדולים.
הפרעות שינה בהריון כוללות גם את הצורך המתמשך לקום לשירותים בלילה, תחושת חום מוגברת והתמודדות עם בעיות עיכול. הפרעות שינה בתחילת הריון יכולות להיות מיוחסות לשינויים הורמונליים פתאומיים ולחרדה הנובעת מהמצב החדש. האם יש נדודי שינה בתחילת הריון? בהחלט כן, ולמעשה, רבות הנשים המדווחות על שינויים משמעותיים בשגרת השינה שלהן כבר מהשבועות הראשונים של ההריון.
לסיכום, התמודדות עם נדודי שינה בהריון דורשת סבלנות והבנה שהמצב עשוי להשתנות לאורך הזמן. בעזרת שינויים קטנים בהרגלי השינה ובחירת תנוחות שינה מתאימות, ניתן לשפר את איכות השינה ולהפחית את ההשפעות השליליות של הפרעות שינה בהריון.
נשים הרות רבות בוחרות להפחית את המתח באמצעות טיפול במגע כמו רפלקסולוגיה לדוגמא, אחרות פונות לפרחי באך. המסר החשוב הוא שלמרות שאפשרויות הטיפול הפרמקולוגיות וכדורי השינה אינם אופציה, ניתן להיעזר במגוון טכניקות טבעיות שיעלימו נדודי שינה בתחילת הריון ויסייעו להשיג שינה עמוקה ואיכותית.